My friends

Thursday, May 14, 2015

Pengalaman dan Tips ke Langkawi- Part 1

Assalamualaikum...

Ya Allah... lamanya tak update blog... sibuk tahap gaban... sbb menyiapkan tempahan pelanggan tinaju hantaran... blog tinaju pun tak sempat update gambar terbaru.... sapa2 yg nak kahwin tu bolehlah singgah disana ya di tinaju_hantaran.. hahhaa... sempat pulak nak buat iklan.... ngeh ngeh ngeh

ok... sebenarnya saya nak cite tentang percutian keluarga ke Langkawi... kali ni seramai 27org ahli keluarga yang follow.... fuhhh... ramai sungguh... tapi amat menyeronokkan.... lagi ramai lagi meriah.... yeayyyy...

Kami ke Langkawi naik bas... dari Kuala Lumpur ke Kuala Perlis.... kenapa kami pilih Kuala Perlis?? sbb kami hanya perlu berjalan kami dlm 10minit je untuk ke Jeti.... harga tiket waktu tu dlm RM49 untuk dewasa dan kanak2 dlm RM39.. kami bertolak dari KL... dalam pkl 11mlm... dan sampai ke Kuala Perlis pukul 6.30pagi...



Sampai saja di jeti kami terus beli tiket feri... waktu tu bukan cuti sekolah jadi kami tidak perlu menunggu lebih lami... dibandingkan percutian yang dahulu... terpaksa berasak-asak.... huhuhu

tiket feri RM18 sehala untuk dewasa... dan RM13 untuk kanak2.... boleh rujuk disini untuk rujukan lebih lanjut TIKET FERI...

Perjalanan dari Jeti Kuala Perlis ke Langkawi lebih kurang 1jam 30minit.... pada sapa2 yang mabuk laut tak silalah sediakan apa yang patut ya....


Sampai saja ke Langkawi kami terus call En. aris.... sbb kami menyewa van dari mereka.. kami menyewa 2 buah Van untuk 27orang... hehehe... urvan ya... boleh memuatkan 15orang sekali masuk.. jadi amat selesa untuk kami semua.....

kepada sesiapa yang berminat... bolehlah hubungi EN.ARIS 012-4071887.... Kenderaan Alhamdulillah amat puas hati...

Cuma ada satu kejadian.... tayar van salah satu kenderaan kami pancit... salah kami juga sbb tidak memeriksa van tersebut terlebih dahulu dan menyebabkan tayar pecah semasa hendak ke homestay... jadi kami terpaksa membayar ganti rugi untuk tayar tersebut... Owner-owner kete ada polisi... semasa penyewa terima kenderaan... jadi tanggungjawab penyewa untuk membayar segala kerosakan... tak kiralah walaupun baru terima 5minit... hukhukhuk

[TIPS: sila periksa kenderaan sewa anda terlebih dahulu sebelum menerima kunci.. segala kerosakan, kemek ke? tayar pancit ke? sila inform tuan punya kenderaan dahulu ye.... kang tak pasal2 kena ganti... huhuhu]

Kami di Langkawi duduk Homestay je... tak mampu ler nak duk hotel dgn seramai 27orang ahli keluarga... bengkok lah kalau sewa hotel untuk 4H 3M...

kami menempah dgn En. Awie Homestay... boleh rujuk di awieshomestay.... terdapat bermacam-macam homestay yang berpatutan... pilih je mana satu pilihan hati... dulu pun kami duduk di homestay en. awie.... segala pertanyaan dijawab dgn segera dgn en. awie...

[TIPS: Awie Homestay 019-4795721 untuk sebarang pertanyaan]

jom tengok homestay kami... dalam banyak2 homestay... kami pilih di SRI LAGENDA


 sebab kenapa kami pilih homestay ni... sbb ada swimming pool.... kolam renang yg agak besar dan bersih.... 5 bintang dari kami.... yeayyyy..... plak plak plak...


kolam renang dari beranda homestay.. :)

besar dan luas kan kolam renangnya?... :)

setelah berehat sebentar... di hari pertama kami di langkawi...  kami terus ke Oriental Village... kat sinilah terletaknya cable car dan jambatan gantung... semasa kami ke sini.. jambatan gantung tidak beroperasi lagi.... selepas 3hari baru... baru jambatan gantung ni beroperasi... waaaaaa... ruginya...

Last pegi Langkawi... en. hubby tak maw naik Cable Car... kali ni dia beranikan diri naik... cayalah en. suami.... thump up utk mu.... hehehe.... klik pengalaman-ke-langkawi-day-1-oriental utk last trip ke langkawi.... :)



tuan blog dan en. suami

Subhanalllah... pemandangan dari atas... sangat cantik.... :)

kami saje yg naik... yang lain... isi perut lebih penting.... huhuhuhu

nani, tuan blog dan lily... kami adik beradik

Nani dan Haziq

Kami sekeluarga
waktu kami naik cable car... waktu matahari terbenam... sangat cantik.... dan waktu tu.. matahari tidak terlalu terik... dan angin sepoi-sepoi bahasa... :)

Erin buat aksi... dragon Ball... Kaaaa...meeee....kaaaa,,,meeee...haaaaaaa



sibuk adik cici dan fareez nak beraksi jugak....hehehe
dari kiri, erin, mirul dan ieka (model cermin mata hitam)... hahahaha

pada hari pertama.... hanya Oriental Village je kami sempat melawat... jadi next day kami akan ke Island Hopping..... yeayyy



Tips dan Pengalaman: Cameron Highland oooo Cameron Highland....

Assalam semua...

kali ni saya nak bercerita pengalaman ke Cameron Highland.... Akhirnya tercapai juga untuk menjejakkan kaki ke Cameron Highland.... Pertama kali ni... huhuhuhu...

kami pergi masa public holiday (wesak day)... trip kali ni hanya 10 org je yg follow.... mcm biasa kami anak beranak dan ayu serta mirul dan erin... dan kali ni ayahku ikut sekali... disebabkan ibuku ke JOhor menjaga adikku Nani yg mengandung anak ke2... biasalah anak bongsu... mengada-gada sedikit... ngeh ngeh ngeh..

kami gerak ke KL pukul 11pagi... lewat sedikit sbb kena siapkan tempahan pulut kuning dulu... barulah boleh curi masa untuk bercuti...hahhaha

kami telah melalui perjalanan dari simpang pulai untuk ke Cameron Highland... dan Homestay kami di Tanah Rata... bagi saya ini silap merancang perjalanan... sbbnya kami terpaksa menempuh jammed yg teruk selama 4 jam... semata-mata untuk sampai ke Tanah Rata....jemmed yang teruk hanyalah disebabkan oleh PASAR MALAM di Brinchang.... waaaaaaaaa..sob..sob..sob... kejang buntut duduk dlm kete..ngeh ngeh ngeh...

kepada yg ingin berkunjung ke Cameron Highland dan telah menempah Homestay@Hotel di Tanah Rata... eloklah melalui dari Tapah... kerana perjalanannya akan tembus ke Tanah Rata dan tidak terpaksa melalui jem yg teruk di Cameron Highland nanti... lagi-lagi musim cuti sekolah atau public holiday....

[TIPS: ikut Tapah... jika hotel@Homestay di Tanah Rata]

Trip kami ni... seperti biasa kami hanya sewa Homestay je... jimat sbb trip keluarga je bukannya honeymoon... hehehehe... tak perlu mahal2... kami tempah pada CIkgu Anis.... rm270 untuk 2hari 1 malam... beliau ada sewaan homestay di Tanah Rata dan Brinchang.... ikut budget tuan puan sekalian... Homestay di Brinchang agak mahal sedikit berbanding di Tanah Rata... tepuk dada... tanya poket... hahahaa

[Tips: CIkgu Anis... 019-5088280... boleh hubungi beliau untuk menempah homestay]

disebabkan kami melalui simpang pulai.... jadi tempat pertama kami singgah ialah di Bharat Tea... tempat agak menarik juga... dgn permandangan ladang teh yg terbentang luas... dgn cuaca sejuk... sangat2 seronok... lebih2 anak2 teruna3ku....

jom... cuci mata... permandangan di Bharat Tea

dari kiri en. suami, fareez, mirul, erin, ayu, fitri, zulkifli dan ayahku... tuan blog tak ada... tukang ambil gambar je...
pemandangan di Bharat Tea

Mirul dan  Erin... sabar menunggu air teh panas2... 

Teh... 1 jug rm19 utk 6 cawan

sedang menikmati kesejukan di Cameron... best sangat

ayu dan tuan blog

berlari-larian mereka disini.... :)

Kami hanya sempat ke Bharat Tea pada hari tu... dan selepas itu... kami terpaksa menempuh jemmed yg teruk... kalah jemmad di Kuala Lumpur... adoiyyyyaiii

kami sampai homestay pukul 9.30mlm... sedangkan bergerak dari Bharat Tea pukul 5.30petang... bayangkan bertapa teruknya jammed tersebut... malah owner homestay beritahu... yg jammed kami tempuh tu tak seteruk semalam... dia kata dari pukul 10pg hingga 8 malam dah jammed.... waaaaaa.. pengsan den kalau mcm tu....

waktu malam kami tak kemana-mana pun... hanya memasak dan makan di homestay je.. kami bawa bekal dari rumah.... walaupun hanya makan sardin, telur dadar, sosej... tetap sedap dan nikmatnya tidak terhingga.... hahahaha... yg penting jimat... tak perlu keluarkan wang berlebihan walaupun bercuti.... ngeh ngeh ngeh...

keesokan harinya kami gerak pkl 9pagi... destinasi pertama... ke Healhty Strawberry... tapi disini tak berapa menarik.... hanya sempat bergambar dgn bunga hydreagea saja... sbb ladang strawberry tak boleh masuk...hukhukhuk

bunga hydrengea yang cantik menarik... kau memang debommmmmm

cantikkan bunga hydreangea... bunga kat sebelah tu... masih boleh disunting.. single trang tang tang... hehehe 
kami terus gerak ke Ladang Caktus.... kepada peminat kaktus... bolehlah beli pokok kaktus... utk ole-ole.. tapi kaktus kecil je ya... yg besar-besar atau yang gedeh-gedeh tidak dijual... hanya hiasan saja... hehehe


Fareez... sedang beraksi

Ayahku dan anak terunaku...

Owchhhhhh.... tajam sih....  :P


lepas saja ke ladang kaktus.... kami ada juga singgah di S corner... tapi tak berapa menarik bagi kami.. kami hanya singgah sebentar saja....

yang menariknya di Cameron Highland,, tempat destinasi menarik hanya satu jalan lurus sahaja... Insyaalllah tuan puan tidak akan terlepas pandang... cuma hendak berhenti atau tidak saja di tempat itu...

kami juga tidak berhenti di KEA Farm... kepada yang  nak beli sayur sayuran bolehlah kesini... kami tidak berhenti.... sebab dah trauma kejadian jammed semalam... hahahhaa.... takut sesak lagi.. tak ke panas buntut... wkwkwkwk

Ladang Boh pun kami tak singgah..sbb en suami kata dah pergi ke Bharat Tea... buat apa pegi lagi.. sama je... ladang teh.... adoiyyyayy en. suami... kan dah sampai KL teringat2 kat Ladang Boh... sob sob sob

kami terus ke Cameoran Lavendar Garden... tempat yg WAJIB dikunjungi... tempat yang sangat menarik pada peminat bunga sepertiku... hahaha... hati terus berbunga-bunga sih.... kat sini... bersedialah kamera anda utk beraksi ya... hehehehe


aneka bunga berwarna-warni

kereta vespa polkadot ungu... 




kat sini pun ada ladang strawberry.... pakej petik.. 100gm rm10 saja.... bayar hanya utk bergambar je dan melihat lebih dekat dgn buah strawberry...

kat sini tak perlu petik buah sampai 100gm.... buah kat sini tak besar-besar pun... kalau tak sampai 100gm... kat bawah nanti dia, akan tambah sampai 100gm... hehehe .... buah lebih besar dan merah2...

[TIPS: tak perlu petik buah strawberry sampai 100gm.... cukup utk bergambar saje... kat bawah nanti akan ditambah menjadi 100gm... buah yg lebih besar dan merah2)

Fareez teruja dgn buah strawberry...
Adik cici semangat petik buah strawberry

buah strawberry yang hampir masak... cantik berjuntai-juntai...

anak2ku... semangat memetik buah starwberry

pearce yoooo

bunga daisy ni boleh dipetik ya... hanya rm2 sekuntum... bolehlah feeling-feeling romantika di amour kat sini.... para suami semua.. belilah bunga sekuntum... bagilah kat isteri anda... pasti isteri anda terharu walaupun bunga daisy...heheheh

Tuan Blog... teruja betul dgn bunga-bungaan... haaha

buah strawberry utk dijual... rm10 sebekas.... buah strawberry inilah yg akan ditambah bila tak cukup 100gm nanti... lebih besar dan merah kan?... nyammm nyammm... sedap

cantikkan?... cantikkan?... bunga2an kat atas tu.... feeling feeling kat luar negara... hahahah

inilah pintu gerbang Cameronn Lavendar
 Cameron Lavendar tempat terakhir kami di Cameron Highland.... jadi kami terus pulang ke KL... dan kami semua hanya makan tengahhari di Simpang Pulai... sampai saja dibawah... sebelum Traffic Light pertama... di sebelah kiri... ada kedai makan.. makanan-makanan disitu boleh tahan sedapnya..... kami di caj hanya rm66 untuk 9 orang makan... berbaloi dgn makanannya yg sedap.... :)

kami sampai ke Kuala Lumpur pukul 6 petang... Alhamdulillah selamat sampai dan tidak jammed teruk...

sekian... utk cerita kali ini.. :)

Monday, October 27, 2014

Pengalaman dan Tips : Melaka Bandaraya Bersejarah

Bercuti ke Melaka...

As Salam semua,

hari ni nak bercerita pengalaman bercuti ke Melaka... sebenarnya kami tak plan pun nak pergi ke Melaka.. plan sebenar nak pergi ke Port Dickson dan nak sewa homestay disana... setelah menghantar pulut kuning...

disebabkan ada kenduri kahwin saudara belah abah... jadi semua pakat2 tukar plan ke Melaka... gerak ke Melaka pun lewat malam dalam pukul 9 malam... sampai je disana lebih kurang pkl 11 mlm...

saya booking hotel di Hotel Super Cowboy... itu pun booked melalui booking.com... nasib baik ada... sbb kebanyakan hotel dah penuh... ialah cuti awal muharram dan Deepavali... semua orang pakat-pakat pergi bercuti ye... hehehe..

kali ini yang follow seramai 10 orang... aku, en. hubby, anak3 ku zul, fareeez, fitri, anakbuahku  ayu, erin, mirul serta adik iparku ike dan ida...

aku tempah 3 bilik... 2 bilik annex (RM122 sebilik)  dan 1 bilik family (RM182 sebilik)...

sampai je di hotel aku daftar masuk... setelah mendaftar kami telah diberitahu oleh staff cowboy yg bilik annex rupanya bukanlah sama dengan bangunan ni... bilik annex berapa di bangunan sebelah bangunan utama... jadi tak bestlah kan... kesian diorang nak kena menapak jauh sikit utk sarapan dan mandi manda nanti... huhuhuhu

nak tak nak... terpaksalah tukar ke apartment 1 bilik dgn berharga RM152 utk semalam termasuk breakfast... kesian pulak kat adik2 dan anakbuahku nak kena pegi ke bangunan sebelah...

[TIPS: pastikan hotel kita dah booking... takut dah penuh]


bilik family... 2 katil king

yang bestnya kat hotel ni ada swimming pool, internet dan breakfast... dan kedai mamak pun dekat je bersebelahan dengan hotel ni...



di sebelah kaunter ada 2 komputer untuk tetamu cowboy...  habis anak terunaku mengkongker komputer itu sampai lebam... hahaha



[TIPS: pastikan bawa peralatan mandian sendiri... hotel ini hanya menyediakan sabun mandi sahaja]


yang mana ada anak2... bolehlah book hotel ni... nak book kat pusat bandar... mahallah pulak... huk3

hotel budget ni tak lah teruk sangat... breakfast ok... pada hari itu menu nasi lemak, mee goreng, sosej, fish ball, roti bakar, cornflakes, coco crunch dan nasi bubur... banyak jugalah... kenyang perut mak ni... tak semua dapat dibalun... hahahhaa

lepas je kami semua sarapan pagi... kami terus mandi manda di swimming pool... bermacam2 aksi dan gelagat dapat disaksikan... hehehehe









lepas  je mandi manda... kami semua terus bersiap2 untuk check out pukul 12tgh... terus pergi ke Dataran Merdeka...




Banyak juga hotel2 mewah di sini... disinilah terletaknya hotel Hatten, Hotel Equatorial, Hotel Mahkota.... kalau ada wang terlebih... bolehlah check in kat hotel sini... hehehehe

kalau check in di hotel sini... hanya jalan kaki saja untuk ke A Famosa, menara taming sari, muzium istana melaka... tak perlulah cari parking.... jenuh juga kami nak mencari parking... parking di shopping mall dah penuh... tawaf jugalah kami untuk mencari parking....

akhirnya kami dapat juga parking... private parking... betul2 di depan Hotel Equatorial... cajnya rm10 per entry... bolehlah dari tak ada kan....

[TIPS: Parking di Depan Hotel Equatorial... caj RM10 per entry]

sebelum ke A Famosa... kami pergi ke shopping mall dulu... mencari alas perut... hahaha... perut dah berkeroncong ni ha.... di tingkat 3 ada ala2 kafe... banyak jugalah makanannya... tapi kami hanya makan nasi ayam... sbb yg lain makanan ala2 luar negara mcm jepun, vietnam... tak lalu tekak...







harganya rm6.50.... terdapat sup teratai, sepotong buah tembikai dan puding....

 

lepas makan... barulah kami ke A Famosa, muzium istana kesultanan melaka, beca.... semua tempat ini hanya bersebelahan sahaja... tak perlulah jalan jauh... hehehe

[TIPS: Sila bawa air mineral ya... panas ooo... dan penat berjalan]










Menara taming sari... jauh sikit dari A famosa... perlukan jalan kaki lebih kurang 10 minit... kami tak sempat ke sini,.. sebab masa tak mengizinkan... lagi pula kami semua dah penat berjalan... huhuhuhu

Di A Famosa juga  terdapat galeri kraftangan... kat sinilah kita boleh beli ole-ole atau buah tangan... banyak barangan terdapat disini... makanan, baju dan kraftangan... bolehlah dibeli disini...

harga bolehlah... tidaklah terlalu mahal...

berjalan di Dataran Merdeka pun mengambil masa 1/2 hari perjalanan... mana tak nya... ambil gambar pun berjam-jam... posing sana posing sini.... hahaha

jadi rancanglah perjalanan anda... kami pun hanya sempat melawat 3 tempat ini aje utk kali ini...

Ok... sampai sini sajalah corat coret dari saya...



♥ Copyright © 2012 reserved to TiNa_aMiNg. Template Edited by sHaRiNa eLyaNa