My friends

Tuesday, September 25, 2012

Pengalaman Ke Langkawi...


Alhamdulillah... setelah hampir 6 bulan merancang ke Langkawi.. semuanya berjalan dengan lancar sekali... walaupun terdapat saudara yg tarik diri disaat2 akhir... tapi tak apalah.. apa nak buat... dah ada commitment kerje kan...hukhukhuk

kali ni bercuti selama 3hari 2malam ke Langkawi....

disebabkan kami sekeluarga tiada bajet nak naik kapal terbang... jadi kami ambil alternative naik bas.. :D Walaupun orang lain kate tak markettlah naik bas... hahahaha... Ada aku kisah.... janji sampai ke Langkawi... ekekeke.... naik bas best apa... boleh tengok pemandangan yg indah ciptaan tuhan.... apadah... malam2 mana ada nampak... gelaplah...hhuahauahua

Kami menaikki bas transnasional... jam 11.30 mlm berangkat dari Stesyen bas Jalan Duta dan sampailah ke Kuala Perlis 6.30 pagi... Perjalanan tak lah penat sangat sebabnya kami semuanya TIDUR... ekekekke... bukak mata jer dah sampai kuala Perlis... ngehh... ngehh.. ngehh... anak2 pun tak banyak meragam... dan pastikan bawak sweater yer... air cond dlm bas boleh buat korang tak senang duduk... SEJUKKKKK GILERRRRR.... huhuhu

dari Stesyen Bas Kuala Perlis ke Jeti hanya memerlukan 10 minit jalan kaki jer... jimat sikit tak yah naik teksi.... duit tambang boleh spend beli coklat kat langkawi nanti.... hehehehe

(TIPS: JIKA NAK NAIK BAS-
ambil bas tgh mlm dan destinasi mestilah ke Kuala Perlis yer... sbb hanya perlu perjalanan 10 minit jalan kaki dan tambang feri murah sedikit berbanding di kuala kedah)

:suasana di jeti ketika hening pagi:

sampai jer kat jeti terus ahkak beratur beli tiket feri... yg beratur bukan main panjang... barisannya dah macam ular kena patuk jer... hukhukhuk.... sakit kaki mak ni... huaaaargghhhhhhhhh.... 

beratur punya beratur.... akhirnya sampailah giliran... akhirnya dptlah tiket feri pkl 7.30pg.... feri pkl 7.00pg tak penuh... hukhukhuk

harga tiket: RM18.00 utk dewasa dan RM13.00 utk kanak-kanak

(TIPS: kanak2 yg kecil tak payah beli tiket feri... duduk atas riba atau selit kat sebelah org dewasa jer... ahaks)

jom cekidwotttt tengok gambar
:sempat berposing sementara tunggu feri:

:mcm ni lah yg akak maksudkan... kerusi utk 3 org tapi yg duduk 5 org... wkakakakakak... jimat.. jimat...:

menaiki feri dari Kuala Perlis ke Langkawi hanya memerlukan 1 jam 15 minit perjalanan jer compare dgn Kuala Kedah ke Langkawi  1 jam 45 minit dan tiket lebih mahal RM23 Dewasa dan Rm17 kanak2....

RM5 perbezaannya... banyak tuuuu... duit tu dah boleh jimat kan..... kita mesti jimat selagik boleh jimat...wkwkwkwkw

sampai kat Langkawi... ahkak terus call En. Basri... sebabnya akak dah booking van dengan dia... ini pun di rekomen kan oleh homestay akak... Awie Langkawi Homestay... sebenarnya booking pregio utk 12 org duduk... van ni manual... disebabkan sebelum gerak ke langkawi, kaki husband akak terseliuh... maka kami terpaksa tukar ke kereta auto...

setelah pilih punya pilih... jadi kami decide ambil kereta toyota unser... rugi ahkak... harga sama jer dgn pregio... harga sewaan utk 3hari 2malam RM320... dan deposit RM50.00... harga mahal sbb peak season katanya... huahuahua...

[TIPS: pastikan booking kereta awal2 supaya tak jadi mcm ni... harga waktu peak season memang mahal sikit huhuhu]


sebelum kami ke homestay... kami sekeluarga terus pegi sarapan pagi aka makan tengahhari... wkwkwkwk...

dgn tak mandinya.. kami terus makan... ngehh ngehh ngehh... apa boleh buat sbb homestay tak boleh masuk lagi sbb penyewa belum keluar lagik... hukhukhuk

kami duduk di awie homestay langkawi... Alhamdulillah kat sini semuanya selesa... rumah teres setingkat... 3 bilik 2 bilik air... 3hari 2 malam hanya RM360.00... murah kan??? sapa2 yg nak duk homestay bolelah klik di SINI ... amat2 berbaloi sbbnya kat sini semuanya dah  disediakan... mesin basuh, periuk nasi, kuali, peti sejuk bahkan beras, minyak, garam, gula, aji, sos cili, bawang semuanya ada... kiranya barang2 kat dapur semuanya adalah... kiranya mcm duk kat rumah... :)


:di ruang tamu:
buat apa nak spend duit duk hotel yg mahal2... sbbnya homestay@hotel  hanya untuk tidur... masa akan banyak habis utk aktivity luar... lainlah kalau honeymoon... takkan lah nak duduk kat homestay kan?... mestilah nak romantika di amour.... ngehh ngehh ngehh ..:P

ok lah... cukup sampai disini... next entry.. akak akan citekan tempat2 menarik yg akak lawat di langkawi... 


tunggu tawww... :)


http://perjalananku-tinaaming.blogspot.com/

jom tengok pakej gubahan hantaran budget fresh flower..

:contoh hantaran budget fresh flower:
sila klik SINI utk keterangan lanjut... :)

3 comments:

Aefa Aerisya said...

thanks for the info.. tgh plan nk g langkawi jugak ni. :)

Has Liana said...

salam kepada sesiapa yg ingin ke Langkawi cuti nie.. sy ada homestay btoi2 tgh pekan kuah.. 3 bilik full aircond,, pantry.. ruang tamu.. semalam hanya rm250.. 2 mlm ke atas hanya rm210.. keistimewaan homestay ini adalah hanya berada dpan bangunan haji ismail groupp.. so leh jalan kaki jew utk shopping.. dekat dengan uptown utk anda cuci2 mata mlm2 tgk beli mkanan n pkaian.. kalau dtg hari rabu n sabtu berdakatan psar mlm.. kedai mkan hanya bersebelahan sahaja!!! selain itu dekat dgn bank islam maybank cimb bank ~yang menariknya ialah anda akan mendapat include sekali pakej mangrove hanya rm180 sahaja satu bot yg anda xkan dpt kt mna2.. krn depa akn bg rm250... ~island hopping plak hnya rm230 satu bot !!!! mesej atau kol trus na untuk penempahan 0134569984

mirul razali said...

Saya nak tanya,
1) Ada tk homestay yg berdekatan pantai cenang.
2)3hari 2malam untuk 7org
3)Harga yang berpatutan.
Terima kasih kerna kesudian memberi.maklumat dengan ikhlas. Assalamualaikum

♥ Copyright © 2012 reserved to TiNa_aMiNg. Template Edited by sHaRiNa eLyaNa